04.10.2018 11:02 Alder: 168 days
Kategori: Høvelte
Af: Steen Eskildsen

Commander’s Coin for den største fisk

Først i september månbed var en flok veteraner fra KFUMs Soldaterhjem i Høvelte i Grønland. Læs den interessante beretning fra turen her.

Klokken havde endnu ikke rundet 5.00, da de første veteraner dukkede op på Kuffen til morgenmad. Det var mandag den 3. september – en dato, der havde været ventet med længsel og spænding. Gennem et år havde vi arbejdet på det, der nu var virkelighed – en fisketur til Grønland.

For indsamlede midler kunne 11 personer, deriblandt to medarbejdere fra KFUMs Soldatermission og seks veteraner, der alle bor på Soldaterrekreationen og Veteranbo i Høvelte, nu tage på en uges fisketur i Grønland – Veteranprojekt Grønland var i gang. 

 Klokken halv seks kørte en af livgardens busser fra Høvelte mod Københavns Lufthavn. Fiskestængerne og det varme tøj var pakket og alle var klar. Ved middagstid (Grønlandsk tid) ankom vi til sømandshjemmet i Nuuk og efter en varm velkomst og indkvartering var eventyret i gang.

 

Klar til afgang. 

De første to dage gik med at se Nuuk, både på egen hånd og i fællesskab. Gerth, som er seniorsergent i livgarden og initiativtager til turen, er vokset op i Nuuk og havde arrangeret en guidet tur rundt i byen. Turen bød blandt andet på besøg på Brættet, som er der, hvor man kan sælge dagens fangst og bytte af fisk, hval, rensdyr osv., nationalmuseet, den gamle kolonihavn og statuen af Hans Egede, der kendes som den første kristne missionær i Grønland, Grønlands første biskop og grundlægger af Nuuk.

 

Flagdag på Artisk Kommando. Foto: Steen Eskildsen. 

Turen var planlagt med flagdagen for udsendte soldater den 5. september som et højdepunkt og et af turens formål. Flagdagen blev fejret på Arktisk Kommando. Udover reception med taler og overrækkelse af diplomer og våbenskjolde blev arrangementet for en dels vedkommende også til gensyn med gamle soldaterkammerater. Efter arrangementet på Arktisk Kommando kunne Veteranprojekt Grønland invitere til spisning og netværksmøde på sømandshjemmet. Her blev der givet inspiration til veteranarbejdet i Grønland, der indtil videre består af en veterancafé i Nuuk.

 

Landgang på et isbjerg. Foto: Joachim Aabrink. 

De næste tre dage bød på rejsens andet højdepunkt – fisketuren. Kl. 9.00 torsdag stævnede vi ud fra Nuuk. Turen gik ind i Godthåbsfjorden, hvor vi efter seks timers sightseeing ankom til destinationen Qooqqut. Sejlturen bød på besøg og rundvisning i bygden Qoornoq, der blev rømmet i 1972 som et led i selvstyrets centraliseringsplan, men nu er et populært sommerhusområde. Efter en kort landgang på et isbjerg, kig til Fuglefjeldet og en times fiskeri gik turen mod destinationen. Qooqqut er en restaurant, som ligger en times sejlads fra Nuuk. Samtidig har stedet hytter til overnatning og det var her, vi skulle tilbringe de næste to døgn. Dagens fangst, som bestod af 21 torsk og 2 rødfisk blev ved ankomst afleveret til Mads, som driver stedet og tilberedt til et aftensmåltid, der var adskillige stjerne og kokkehuer værd. Fredagen blev brugt på lidt fiskeri, afslapning og for nogle en længere tur i fjeldet. 

 

Mens vi venter på bid. Foto: Steen Eskildsen. 

 

Velfortjent frokost efter fem timers vandring. Foto: Steen Eskildsen. 

Endnu en stor oplevelse rigere sejlede vi lørdag eftermiddag tilbage mod Nuuk – med rigelig tid til fiskeri undervejs og der var her, konkurrencen om den største fisk skulle afgøres. På Arktisk Kommando havde vi fået overrakt en helt særlig gave, Commander’s Coin – nummer 1 – som præmie til den veteran, der fangede den største fisk. Og fisket blev der - 183 torsk, 4 rødfisk og en drillesyg helleflynder, som dog blev i vandet, blev det til inden vi kort før ankomst til Nuuk også fik hilst på en 30 ton stor pukkelhval. Med både den største torsk, den største rødfisk og desværre også den største mistede fisk, blev det en af turens største fiskeentusiaster Mark, der under afslutningsmiddagen, der bestod af grønlandsk tapas, fik overrakt Commander’s Coin, som nu pryder væggen på soldaterhjemmet i Høvelte.

 

Mark med turens største rødfisk. Foto: Morten Bech. 

Overrækkelse af præmien for største fisk. Foto: Steen Eskildsen. 

Under afslutningsmiddagen var det dog ikke kun Mark, der blev belønnet. Turen fik en helt særlig afslutning, idet en grønlandsk forretningsmand – Joe, der besøgte samme café som os, havde opsnappet, hvem vi var. Derfor kom han og gav hånd til veteranerne med en stor tak for deres indsats som soldater. Efterfølgende kom tjeneren og serverede en omgang på Joes regning. Med den anerkendelse i oplevelsesbagagen blev en fantastisk uge med store oplevelser og indtryk, kammeratskab, gode snakke og masser af fisk sluttet af på behørig vis inden turen mandag morgen igen gik mod Høvelte.

 

Du kan læse mere om turen i det kommende nummer af Soldatervennen.