17.08.2018 10:33 Alder: 282 days
Kategori: Oksbøl
Af: Kristian Baggesgaard

Åben Hede 2018

Sådan beskrives oplevelsen af en frivillig.

Søndag den 24. juni kl. 8.00 mødte 30 frivillige hjælpere op på Soldaterhjemmet i Oksbøl. Det var en blanding af tidligere medarbejdere og soldatervenner. Men ens for alle var, at de var indstillet på en travl dag på heden. Dagen op til arrangementet havde frivillige været i gang med at bage kage og fremstille sandwich mm.

 

Soldaterhjemsleder Kjeld Nørgaard bød alle velkommen og informerede om dagens arbejde og fordelte de forskellige arbejdsopgaver. Efter en kort andagt over ordene fra Joh. 8,12: ”Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys”, begav alle sig ud på heden.

 

Ved ankomsten til udstillingsområdet på heden blev man budt velkommen af Gardehusarerne og deres heste efterfulgt af Forsvarets historiske køretøjer som selvfølgelig straks fremkaldte de gode gamle soldaterminder hos enhver tidligere soldat. Gåturen på den støvede grusvej var som en vandring på en tidslinje, der sluttede af med det materiel, som Forsvaret bruger i dag.

 

Forsvaret havde opstillet et af deres karakteristiske grønne telte, som de næste 8 timer skulle være de 30 frivilliges arbejdsplads og den eneste salgsbod af mad og drikkevarer på heden. Teltet blev i løbet af 45 minutter omdannet til en velfungerende salgsbod. Klokken 10 blev de første kopper kaffe og kager langet over disken, alt imens grillene var ved at blive startet op. Grillduften spredte sig hurtigt ud over pladsen, og inden de første pølser var lagt på grillen, stod de første kunder og ventede på deres franske hotdog. Herefter voksede køen af sultne personer foran teltet. Salget gik forrygende, de fleste pølser var solgt, inden de var færdiggrillet, hvilket selvfølgelig gav lidt ventetid, men så havde de besøgende tid til at blive fristet til impulskøb, mens de ventede. 

 

Klokken 15 var næsten alle kunder væk samtidig med, at to F-16 jagerfly fløj lavt hen over teltdugen. Det var starten på Forsvarets opvisning. Den efterfølgende time var det tid til at gøre status; hvilke varer var udsolgt og hvad skulle der gøres en ekstra indsats for at sælge, når køberne kom tilbage.

 

Klokken 16 var opvisningen slut, og nogle vendte tilbage for at købe en ”gå hjem-pølse” eller en sodavand til at skylle hedens støv ned med. Blot en halv time senere havde publikummet forladt pladsen, og det var tid til at pakke sammen. Oprydningen gik mindst lige så hurtig som opstillingen, og klokken 17 var alle hjælpere klar til at forlade heden for denne gang. 

 

Efter en sjov dag i Soldaterhjemmets tjeneste og med et godt teamwork glæder alle sig til næste års Åben Hede- arrangement 30. juni 2019.

Fakta fra Åben Hede 2018

Der blev solgt 5.000 pølser, 2.400 sodavand og 700 kopper kaffe.

Der er i alt brugt 350 mandetimer i forbindelse med arrangementet.

Arrangør: Hærens Kamp- og Ildstøttecenter Oksbøl.

Arrangementet blev i år besøgt af ca. 30.000 gæster fra ind- og udland.