15.01.2019 13:05 Alder: 152 days
Af: Kristine Bjerno

Bedsteforældre i uniform

Se historien om Marianne og Bent, der tog til Camp Dannevirke for at lede et soldaterhjem efter at Bent var gået på pension fra Folkekirken.

Camp Dannevirke husede i omegnen af 450 soldater og bestod af en blanding af faldefærdige bygninger og containerhuse – hvor også Marianne og Bent fik en 12 km2 stålbolig. Noget af en kontrast til den præstebolig, de kom fra i Danmark. Marianne husker, at der ingen charme var over det nye lille samfund, som Camp Dannevirke jo er. Men da de ankom – om morgenen – mødtes de af duften af nybagt brød, og det mildnede førstehåndsindtrykket.

KFUM’s soldaterhjem virker som en stor dagligstue, hvor soldaterne kan få et lille pusterum og tale om, hvad som helst med hvem som helst. Eller bare sidde og læse et blad. Og det gav rigtig mange gode samtaler mellem Marianne og soldaterne. ”De var glade for, at vi var der, og opfattede os nok – især de unge af dem – som deres bedsteforældre” fortæller Marianne.

Da Bent, der rundede det skarpe hjørne som 70-årig i år 2000, skulle han pensioneres som sognepræst i Helsinge. Men parret følte sig ikke klar til at gå på retræte, og 14 dage forinden slog KFUM Soldatermission en stilling op, hvor de søgte en soldaterhjemsleder eller et lederpar.

Efter samtaler med generalsekretær i KFUM’s Soldatermission, Per Henriksen, blev det således Marianne og Bent, der fløj til Zagrab og derfra til Doboj og Camp Dannevirke for at være det nye lederpar. ”Forsvaret har ingen andre medarbejdere over 60 år, så vi syntes, det var spændende at ansætte en 70-årig til jobbet i Bosnien”, har Per Henriksen udtalt. 

Se filmen her

Marianne og Bent var på 6 hold i Bosnien fra august 2000 til august 2003, først 2 steder i camp Dannevirke og til slut i Tuzla hvor de lukkede soldaterhjemmet ned da de danske soldater tog hjem. Efter et halvt år i Danmark tog de et hold fra februar til august 2004.

Bent Boisen som nu er død, var som soldat med på Hospitals skibet Jutlandia til Koreakrigen.