16.11.2018 12:49 Alder: 186 days
Af: Per Møller Henriksen

Derfor synger vi af PULS på KFUMs Soldaterhjem..

På KFUMs Soldaterhjem har vi en lang tradition for aftensang. Sangene betyder meget for vores følelse af tilhørsforhold og samhørighed, men hvorfor synger vi netop fra PULS?

De svenske gæster ved vores årsmøder har ofte kommenteret, at vi i Danmark synger rigtig meget. At synge sammen er for mig med til at løfte stemningen og skabe samhørighed, men det hænger også sammen med, at vi har den lange tradition med at synge aftensang på soldaterhjem. De unge soldater vil gerne synge, og takket være at rigtig mange har været på efterskoler, kan de mange sange. Det mærkes både, når man er i Danmark, og når man er sendt langt hjemmefra. At synge danske sange på soldaterhjemmet i en krigszone har betydet rigtig meget for mange soldater.


Hvorfor er det så lige PULS, som er vores sangbog? Der er en lang tradition for, at vi som KFUM organisation benyttede KFUM og KFUKs sangbøger, som forud for PULS var ”De Unges Sangbog”. Da KFUM og KFUK tilbage i 2009 udgav PULS, havde vi en drøftelse, om vi skulle skifte til denne nye sangbog. Det blev vi hurtigt enige om, blandt andet fordi sangbogen i lighed med De Unges Sangbog indeholder en god blanding af både nye og gamle sange og salmer. Vi besluttede derfor at bestille 1000 sangbøger med vores eget navn på forsiden. Pengene fik vi fra Y’s Men’s Clubber, som også benytter PULS dog med et særligt afsnit med Y’s Men’s sange bagest i bogen.


Nogle af de sange, som vi fik med PULS, er blevet meget populære for eksempel ”Linedanser”, ”Godmorgen lille land”, ”Tænk, at livet koster livet” og ”Giv os lyset tilbage”. Det er sange, der på nutidens sprog gør os klogere på livet og fremtiden. Det samme kan siges om de nye salmer, der er med til at beskrive tro og liv i et nutidigt sprog, hvor soldater kan forstå, hvad vi synger. For eksempel salmen ”Spænd over os dit himmelsejl”, ”Se, hvilket menneske”, ”Den Gud, der skabte lyset” og ”Solen begynder at gløde”.
Selv om PULS er vores faste sangbog, synges der indimellem også andre sange blandt andet fra Højskolesangbogen.