14.08.2018 09:29 Alder: 192 days
Kategori: Haderslev
Af: Bjarke Friis

"En superhyggelig atmosfære"

Konstabeleleverne Jonas og Andreas giver her et indblik i, hvordan de bruger KFUMs Soldaterhjem i Haderslev.

Jonas (tv.) og Andreas (th.) kommer ofte på soldaterhjemmet efter fyraften. ”Vi kommer her stort set hver dag i øjeblikket”, fortæller Jonas.

Konstabeleleverne Jonas og Andreas forstyrres i pausen midt i en af Danmarks VM-kampe i fodbold. De er begge fra Fyn og har i foråret være værnepligtige i Haderslev, men er nu påbegyndt den videre militære uddannelse som konstabel. Soldatervennens udsendte spørger de to unge fyre, hvordan de bruger KFUMs Soldaterhjem i Haderslev: ”Vi plejer at gå herhen efter fyraften. Indtil der kommer værnepligtige i august,  er cafeteriet lukket om aftenen. Så går vi ofte herned for at få aftensmad. Her er en super hyggelig atmosfære. Det er nemt at kunne sidde og slappe af og hygge sig lidt med nogle spil og bare sidde og snakke sammen”, mener Jonas. Han taler med tydelig fynsk dialekt.  Andreas supplerer: ”Ja, vi kommer her også for at stresse af efter en lang dag”. 

Hvad er gode egenskaber for medarbejdere på KFUMs Soldaterhjem? 

Nu er Andreas den første til at svare: ”Det er vigtigt, at folk er flinke og høflige. At de er meget åbne og signalerer, at de gerne vil snakke. Selv hvis man bare kommer alene, kan det være godt for, at man ikke bare kommer til at sidde og kigge”. Vi taler lidt om, at man på soldaterhjemmet også kan finde rum til bare at sidde for sig selv, hvis det er dét, man ønsker. Under værnepligten boede Jonas og Andreas på 10-mands stuer, hvor det var svært at finde rum til sig selv. Som konstabelelever er de nu rykket til nogle andre stuer, hvor de kun er to personer, der bor sammen. Jonas fortsætter med sin opfattelse af gode egenskaber: ”Medarbejderne her på soldaterhjemmet er meget gode til at holde sig opdateret med, hvad der er relevant for Forsvaret og for de enkelte soldater. Men vi snakker faktisk ikke så meget om militære sager, når vi er herovre.” 

Hvordan mærker I, at soldaterhjemmet bygger på et kristent værdigrundlag? 

”Det oplever vi ved aftensang”, forklarer Jonas og skynder sig at tilføje: ”Men det er ikke fordi, at det har taget overhånd. Det er egentlig hyggelig nok. Det er ikke fordi,  jeg er troende, og jeg har ikke oplevet, at det er blevet presset ned over hovedet på os. Det er sgu meget hyggeligt indimellem lige at få noget aftensang med aftenbøn på.” Situationen, hvor Jonas og Andreas fortæller deres oplevelse af aftensang på KFUMs Soldaterhjem, er egentlig meget sjov. De taler rosende om det, men lægger også distance til det egentlige indhold. Samtidig taler de til soldatervennens udsendte medarbejder om aftensangen med en vis facade, som om de sad over for en ikke-troende kammerat. Jonas fortsætter med at fremhæve fællesskabet ved aftensangen, men mener ikke, at selve troen har den store appel i det 21. århundrede. Andreas benytter disse ord til at beskrive aftensangen på KFUMs Soldaterhjem: ”Det er ikke fordi,  aftensangen har taget overhånd. Jeg er ikke super troende, og aftensangen kan man godt lige overkomme. Det har ikke været slemt, og det er hyggeligt nok, synes jeg”.