29.06.2018 08:59 Alder: 326 days
Kategori: Vordingborg
Af: Bjarke Friis

”Et sted hvor man føler sig velkommen”

Familien Andersen flytter snart ind på KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg. I løbet af de kommende par år vil de udvikle stedet til et moderne kirkeligt forsamlingshus, hvor soldaterne fortsat har førsteprioritet.

Kirsten og Søren Andersen foran KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg.

Kirsten Andersen bliver ny leder af KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg. Sammen med hendes mand Søren skal parret udvikle KFUMs hjemlige rammer. Det seneste års tid har der kun været ansat i soldaterhjemsleder i de perioder, hvor der var værnepligtige ved Vordingborg Kaserne, men nu satser KFUMs Soldatermission på at udvikle stedet til et moderne kirkeligt samlingssted, hvor Kirsten bliver ansat som leder, mens ægtefællen bliver assistent på deltid. Resten af Sørens arbejdstid fortsætter han som konsulent for KFUMs Soldatermissions 13 øvrige soldaterhjem i Danmark. 

Erfaring i at skabe mødesteder 

Med i bagagen har Kirsten og Søren Andersen gode erfaringer og oparbejdet kompetencer i at skabe attraktive mødesteder. Fra 1990 til 1994 var Søren leder af KFUMs Orlogshjem på Holmen i København, mens Kirsten to uddannelse som modedesigner og delvis arbejdede som kirketjener udover at leve med i livet på de hjemlige rammer for værnepligtige og andre tjenestgørende i Søværnet. Fra 1994 og de følgende tre år var både Kirsten og Søren ledere af KFUMs Soldaterhjem i Randers. Fra disse år husker Kirsten, hvordan de var med til at videreudvikle stedet efter soldaternes ønsker. KFUMs Soldaterhjem har altid været et sted for de mange soldater – og hjemmets popularitet er fortsat i højsædet. Fra 2000 til 2003 arbejdede ægteparret i Sømandskirken i Hamborg, mens de i 2003 flyttede til Skagen som bestyrerpar på Sømandshjemmet. Det var i en anden kirkelig organisation, hvor de også tager erfaringer med sig til det nye job i Vordingborg. ”Vi vil gerne skabe gode mødesteder for mennesker. Det er dét, vi har lavet hele tiden”, forklarer Kirsten. ”Vi har erfaringer med at kombinere det sociale med det forretningsmæssige. Og så kan vi se udviklingsmuligheder for KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg”, supplerer Søren. KFUMs Soldatermission er en folkekirkelige organisation med rødder i Indre Mission og KFUM og KFUK. I Vordingborg er der ikke et Missionshus eller en KFUM og KFUK-forening, men Kirsten og Søren inviterer gerne bredt til et samarbejde med mange kirkelige grupper. 

I 2009 flyttede familien Andersen fra Skagen til Randers, hvorfra de nu rykker teltpælene op igen. I Randers har Kirsten arbejdet som kirketjener, mens Søren har arbejdet som soldaterhjemskonsulent i KFUMs Soldatermission. 

Man skal føle sig velkommen

”Der er nogle rigtig gode rammer på KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg”, mener Kirsten. ”Men i et hjem sætter man også sit personlige præg, så det skal nok lige finjusteres til vores tankegang. Det skal være et sted, hvor man føler sig velkommen”. Først og fremmest er det soldaterne og andre med tilknytning til Vordingborg kaserne. For eksempel er der en meget velfungerende veterancafé, som benytter KFUMs Soldaterhjem som mødested hver onsdag eftermiddag. Hjemmeværnet har ligeledes stor aktivitet på Vordingborg Kaserne – og er en vigtig målgruppe. 

Soldaterhjemmet er et sted med aftensang, andagt og rummelighed, hvor alle er velkommen, og der er plads til at være sig selv. ”Vores måde at være på skal matche det, vi siger, og min holdning er ligesom i Folkekirken, at soldaterne og alle andre skal opleve os, som vi er og med dét, vi står for”, forklarer den kommende soldaterhjemsleder. 

Kirsten og Søren Andersen har allerede hentet en del inspiration fra KFUMs Soldaterhjem i blandt andet Karup, hvor der ligesom i Vordingborg kun er et mindre antal værnepligtige. I Karup er det alligevel lykkedes at få en forretning op at stå, men alt kan ikke kopires fra Karup, og i Vordingborg må Kirsten og Søren gøre sig deres egne erfaringer. Søren forklarer: ”Vi skal opdyrke lokale samarbejdspartnere. For et par år siden havde vi en spændende visionsdag på KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg, og der er stadig flere gode brugbare idéer derfra, som vi skal prøve af. Det kunne for eksempel være mindesammenkomster i den store sal, mens soldaterne fortsat kan benytte dagligstuen”.  

Hele familie flytter

Familien Andersen tæller ikke blot Kirsten og Søren, men også Joakim på 13 år. Sissel på 15 tager denne sommer på Blåkilde Efterskole, så i første omgang berører det ikke hende så meget, mens Luna på 21 år er flyttet hjemmefra. Hele familien flytter til Vordingborg og glæder sig til at blive en del af et nyt lokalsamfund. At familien Andersen flytter en gang imellem er blevet en del af deres familiefortælling, og både Kirsten og Søren glæder sig til igen ”at få soldater under neglene” nu hvor deres børn er blevet store. Joakim starter i 7. klasse på Iselingeskolen, men skal også have en plads på soldaterhjemmet når skoledagen er slut. ”At vores børn var med på flytningen var for os en forudsætning for, at vi nu pakker 100 flyttekasser og ringer til det flyttefirma, vi har brugt fire gange tidligere”, siger Kirsten før den kommende soldaterhjemsleder slutter eftertænksomt: ”Jeg glæder mig helt sikkert til et nyt eventyr i Vordingborg”.