19.07.2018 13:31 Alder: 91 days
Kategori: Estland
Af: Bjarke Friis

”Et sted hvor soldaterne kan blive set og hørt”

Lone Duus og Georg Dam Nielsen rejser først i august til Estland for at være ledere af KFUMs Soldaterhjem for de ca. 200 udsendte danske soldater.

Det bliver et gensyn med Estland for Lone og Georg, når de ca. 10. august rejser til Estland. I 1990'erne var ægteparret udstationeret i Estland i sammenlagt tre år , hvor Georg arbejdede med at koordinere støtte fra EU. De kender således Estland og den lokale mentalitet rigtig godt, når Lone og Georg de kommende fem måneder skal være ledere af KFUMs Soldaterhjem for de danske soldater i Estland. 

Trygge rammer hvor soldaterne selv skal tage ansvar

Lone og Georg er begge uddannet pædagoger. Udover arbejdet for et rådgivningsfirma i Estland har Georg arbejdet i daginstitutioner, på et asylcenter og været leder af en døgninstitution. Lone har arbejdet i en børnehave, som børnehaveklasseleder, i en døgninstitution samt på et psykriatisk plejehjem. Desuden er Lone uddannet psykoterapeut og har haft egen praksis. Ægteparret har tre voksne børn, og deres egen måde at skabe hjem på vil i de kommende måneder komme til at smitte af på KFUMs Soldaterhjem i Estland. 

”Det handler om at være der for soldaterne og skabe gode rammer, så de føler sig trygge. Det skal være et sted, hvor soldaterne kan blive set og hørt. Det er lang tid at være væk hjemmefra, og de er i en anden situation end dagligdagen i Danmark. Soldaterne skal gerne være glade for at komme på soldaterhjemmet”, forklarer Georg. Men de kommende soldaterhjemsledere forventer også, at soldaterne selv er med til at tage ansvar. Soldaterne skal ikke forvente, at Lone og Georg hver aften nok har fundet på et eller andet, begrebet værtsskabet sammenfatter Lone og Georgs tanker omkring opgaven på KFUMs Soldaterhjem, hvor der bliver god plads til at soldaterne selv kan byde ind med aktiviteter. 

Sang og andagt

Et fast element på KFUMs Soldaterhjem er aftensang og andagt. Herhjemme er Lone medlem af menighedsrådet i Løgumkloster Kirke og begge indgår desuden i kirkens besøgsvennetjeneste. Lone har tidligere arbejdet som henholdsvis kordegn og kirketjener i Aarhusområdet og Georg har tidligere været graver og kirketjener ved Agerskov Kirke. Lone siger om andagterne: ”På vores lokale plejehjem er der blevet efterlyst noget mere åndeligt, og jeg har derfor gennem en periode holdt andagter. Jeg tager som regel udgangspunkt i den situation, som tilhørerne er i, og jeg forsøger at gøre det let forståeligt og nærværende for deltagerne. I Estland skal andagterne gerne være med til at gøre soldaterne nysgerrige på kristendommen”. Georg spiller guitar og Lone tager sin klarinet med til Estland, for at der kan være musisk ledsagelse til sang og andagt på KFUMs Soldaterhjem. 

Råhygge

Opholdet i Estland omfatter også december måned, hvor Lone og Georg nok skal sørge for, at der kommer råhygge på KFUMs Soldaterhjem. Lone er sønderjyde og soldaterne skal derfor opleve nogle af de sønderjyske traditioner – og Georgs hjemmebagte ”Gode råd”. Det bliver nok en december uden den sædvanlige mængde af kommerciel jul, men til gengæld kan det formodentlig give mere plads til nærvær, filmhygge og julesange. 

I januar måned tager de danske soldater hjem fra Estland og giver stafetten videre til et andet NATO-land. Det har været på tale, at Danmark sender soldater til Estland igen i 2020 som en del af NATOs fremskudte tilstedeværelse, men Folketinget har endnu ikke taget beslutning om dette. Lone og Georg følger holdet af de danske soldater hjem i januar måned.


Filer:
Lone_Georg_2018.JPG4.5 M