03.01.2019 13:47 Alder: 138 days
Kategori: Irak
Af: Kristine Bjerno

Forsinket julegudstjeneste i Kuwait

Vi har modtaget dette dejlige julekort fra sogne- og flyverpræst Thomas Uth i Kuwait. Det er altid dejligt at vide at ens gaver er blevet vel modtaget, men det bedste er at høre hvordan julen og nytåret opleves langt fra hjemmet.

Thomas Uth med gaver i favnen.

Kære soldater mission

Tak for gaven til de udsendte soldater.

Vor Mor sagde i årets nytårstale: I aften går mine tanker også til de udsendte danske soldater, politifolk og specialister. Det drejer sig ikke om så mange i år, men de tæller hver og én, dér hvor de er, i lande som Irak, Afghanistan, Kosovo og de baltiske lande. De er savnede herhjemme. Vi tænker på dem og ønsker dem godt nytår.

 

 

I Kuwait stod vi 30 soldater udsendt fra Danmark. Vi lyttede til Dronningens nytårstale. Da hun sagde de magiske og betydningsfulde ord til os, tog nogle sig til øjnene og vores tanker gik 6250 km til vores kære derhjemme.

 

 

Inden da havde vi hele dagen haft fri, så vi kunne forberede aftenen. Opgaverne var fordelt sådan at nogle skulle lave forret og andre hovedret og tredje gruppe skulle pynte og dække op. Formiddagen og efterdagen foregik med at afholde årets sidste hockeykamp, volleyball- og cornhole-turnering. Volley var muligvis for tidligt -  i hvert fald dukkede blot tre personer op. Det betød at DETCO/chefen, DAI og jeg spillede squash mod hinanden. Da vi havde spillet godt en time og jeg var helt udmattet, forsatte chefen i nærliggende motion center. Jo de er toptrænede og jeg mangler lidt for at være på pilotens niveau. To timer senere mødtes vi igen til hockeykamp. Her fejede vi den udendørs bane for sand, som var blæst ind fra ørkenen inden vi gik i gang. Jeg spillede igen blot en time, men denne gang kunne jeg godt fortsætte, men skulle jeg op for at bage boller til eftermiddagskaffen og næste dags nytårsgudstjeneste.

 

 

Jeg er til daglig sognepræst i Brønderslev kirke i Nordjylland. Samtidig er jeg tilknyttet ATW (Air Transport Wing, Aalborg) som flyverpræst og har min gang på Flyvestationen ca. hver 14. dag. Tre uger før jul blev jeg kontaktet af ATW og spurgt om jeg kunne tage til Kuwait og holde julegudstjeneste for de danske soldater. Jeg svarede, at jeg kunne fra den 27. december, hvilket var i orden. Jeg ankom om aftenen og holdt en forsinket julegudstjeneste i soldaternes vældfærdsrum. Ligeledes holdt jeg et foredrag om ”Præsten drager i krig” om etiske dilemmaer, samt en nytårsgudstjeneste, hvor vi havde fokus på at omslutte vores kære derhjemme med forbøn og hjælp i dagligdagen. For vi skal ikke glemme, at nok er vi udsendt, men der står ofte en hel familie derhjemme i Danmark, som savner deres far eller mor.

Forberedelsen til denne julegudstjeneste gik bl.a. med at kontakte jer og høre om I havde en gave jeg kunne tage med til de danske soldater. Det modtog I med glæde og jeg fik tilsendt gaver til soldaterne. Dagen inden afrejse sad mine to piger og pakkede gaverne ind i julepapir. Således forberedt rejste jeg via Amsterdam til Kuwait City sammen med tre andre soldater, som skulle ned og afløse. Til den forsinkede julegudstjeneste dukkede soldaterne op og modtog med stor glæde og taknemlighed gaven fra jer. Jeg skal hilse mange gange og sige tak. Da jeg havde modtaget 50 gaver fra jer og vi blot er 30 her i Kuwait, pakkede resten sammen i en papkasse og sendte dem til Irak med Hercules-flyveren, således at de også kunne få gavn af jeres fine gave.

 

 

Hercules C-130 er en flyver til støtte for koalitionen, en transportflyver der kan fragte op til 20 tons gods eller 100 personer. Aalborg Transport Wing (ATW) har stillet flyveren til rådighed. Den hjælper dels med at fragte ting og personer rundt i området og støtte NSE, National Støtte Element, som har til opgave at sørge for forsyninger og soldater til de danske soldater i Irak. Læs mere om det danske bidrag: www.fmn.dk/videnom/Pages/danmarks-indsats-mod-isil.sapx

 

 

Glædelig jul og Godt nytår fra Kuwait

Thomas Ancher Uth, sogne og flyverpræst

Brønderslev/Serritslev sogn.