03.08.2016 11:05 Alder: 3 yrs
Kategori: Fredericia
Af: Bjarke Friis

Her bliver man anerkendt som pårørende

Ester Kofoed, der nu er tidligere soldaterhjemsleder, var i forsommeren med som pårørende i Invictus Games i Florida.

Tanja Sunekær fra Fredericia deltog i Invictus Games. Her er hun fotograferet sammen med tidligere præsident George W. Bush.

Invictus Games er et internationalt idrætsstævne for soldater med fysiske eller psykiske skader. Det fandt sted første gang i London i 2014, og stævnet blev for anden gang holdt i maj 2016 i Florida. 30 veteraner var udvalgt til at repræsentere Danmark, og hver havde de pårørende med på rejsen og under opholdet. Én af de danske deltagere var Tanja Sunekær fra Fredericia, der har tæt tilknytning til KFUMs Soldaterhjem. For Tanja var det naturligt at spørge Ester Kofoed om at tage med som pårørende. Pludselig fik betegnelsen ”reservemor” en helt anden betydning. 

”Det betød meget, at jeg kendte flere af deltagerne, men jeg var selvfølgelig først og fremmest med som pårørende for Tanja”, fortæller Ester. At hun kendte flere deltagere gav soldaterhjemslederen mulighed for at netværke med pårørende. ”Det gik op for mig, at de pårørende ofte er overset i Danmark. Det var helt anderledes i USA, hvor pårørende blev anerkendt på en helt anden måde. Tænk at der var klapsalver til de pårørende. Og vi oplevede at blive vinket frem i køen, når vi havde det rigtige skilt på maven. Nogle steder var der rabatter i butikker, fordi de anerkender, at pårørende betaler en pris. For os fra Danmark oplevede jeg under opholdet, at netværket blandt pårørende kom til at fungere godt – og det kan være en stor hjælp hvis man bor sammen med en PTSD-ramt til hverdag”. 

 

Sport og konkurrence

Sport har ofte en positiv effekt på sårede veteraner, og de danske deltagere var udvalgt efter at idrætskonkurrencerne skulle give atleterne mulighed for at rykke sig i deres rehabilieringsproces. Ester Kofoed uddyber: ”Jeg kan se, at sport er godt for veteraner, men en konkurrencesituation er noget andet. Med en PTSD i bagagen kan det være svært at være i andre omgivelser, og det kan være svært at glæde sig på vegne af fællesskabet. Derimod er det vigtigt at dele ens sejr med nogle og at blive set. Det kan være svært, hvis man for eksempel ikke har pårørende med”. 

Nogle lande havde en lige andel af PTSD- og fysisk ramte veteraner i deres delegation. Typisk er der meget forskellige hensyn at tage til fysisk og psykisk sårede veteraner. ”Det bliver for tungt, når der er for mange PTSD-ramte”, forklarer Ester med et glimt i øjet. ”Så bliver det nødvendigt, at alle vinder en medalje”. 

 

Livsmod på trods 

Det var en stor og lærerig oplevelse for Ester at være med som pårørende. ”Da jeg så et par af deltagerne tænkte jeg: Hvordan kan du løbe rundt på de stumper i 32 graders varme? Der bliver vabler i flere uger bagefter.., men det signalerede et livsmod på trods af skader”, mener den erfarne soldaterhjemsleder.  I sommers stoppede Ester efter 21 år som leder af KFUMs Soldaterhjem i Fredericia, men gennem årene er der opbygget relationer til veteraner, der rækker ud over jobbet på KFUMs Soldaterhjem. ”Jeg var faktisk også lidt stolt over at være afsted som KUF-mor”, slutter Ester Kofoed.