14.11.2018 10:02 Alder: 193 days
Kategori: Soldaterrekreation
Af: Kristine Bjerno

Hvordan arbejdede vores søsterorganisation YMCA under 1. verdenskrig?

I lyset af den seneste festligholdelse af 100 året for den endelige fredsslutning, der afsluttede "Den Store Krig", har vi fundet en video om YMCAs arbejde.

Vi har gravet i arkiverne og fundet en video om arbejdet med soldater, krigsfanger og civile under første og anden verdenskrig. Det giver en sjælden oplevelse af at være forbundet over århundreder at se disse levende billeder og hvordan arbejdet ligner det vi ser på soldaterhjem i dag.

Under 1. verdenskrig brugte det britiske YMCA ca 150 millioner £ på kaffe og andre forfriskninger til soldaterne. De 40.000 frivillige lavede caféer til soldaterne og rekreation hjemme i England til soldater, der havde været ved fronten. Der blev opstillet hospicer og arrangeret transport, så pårørende kunne nå at sige farvel til de dødeligt sårede soldater.

Alle disse tal dækker således over det gode arbejde, som YMCA udførte for at lette tilværelsen for de mange soldater (britiske og andre) og deres familie og venner. Det er tankevækkende nok også under "Den Store Krig" at der åbnede mange soldaterhjem herhjemme. Dette skyldtes både den massive folkelige opbakning, men også at sikringsstyrken blev indkaldt og at der i landet fandtes en stor mængde krigsfanger, der blev en del af KFUMs soldatermissions arbejde i denne periode.

Se filmen her: