26.09.2018 08:50 Alder: 263 days

”Mega god at snakke med”

Soldatervennens udsendte reporter har besøgt KFUMs Soldaterhjem i Haderslev for at spørge konstabelelever: Hvilke egenskaber ønsker de, at medarbejderne på KFUMs Soldaterhjem skal være i besiddelse af?

Atmosfæren på KFUMs Soldaterhjem fremhæves af de fire konstabelelever. Fra venstre er det Søren Lund, Peter Kongstad, Meldgaard og Nynne.

Tre konstabelelever sidder ude foran KFUMs Soldaterhjem og spiser aftensmad. Peter, Søren og Nynne er lidt uvante med at bruge deres fornavne, men vælger alligevel fornavne til identifikation i artiklen her. ”Vi bruger soldaterhjemmet til at spise aftensmad”, siger Peter, selvom det i situationen virker indlysende. De indtager deres aftenmåltid, mens de fortæller. ”Eller se en film. Og så spiller vi også playstation her”, fortsætter Peter. Nynne supplerer: ”Vi har set fodbold hernede en gang imellem. Her er masser af plads og storskærm.” Interviewet er lavet under VM i fodbold, hvor mange følger Danmark i kampen om mesterskabet.  

 

Gode egenskaber ved KFUMs medarbejder

Under interviewet støder ”Meldgaard” til, og hun tager aktivt del i interviewet, da spørgsmålet handler om hvilke egenskaber, de ser og gerne ønsker hos medarbejderne på KFUMs Soldaterhjem. Meldgaard svarer først: ”Forståelse. Man kommer nogle gange her og er mega bombet. Så har man måske ikke lige lyst til at spille spil. Det synes jeg, at de godt kan være ret forstående overfor. Der er også plads til, at man bare kan sidde og tåge”. De unges sprog kommer selvfølgelig til at præge interviewet. ”At sidde og tåge” betyder vistnok at falde hen i egne tanker. Nynne tager tråden op: ”De er bare megasøde her. Den ene aften lavede hun (soldaterhjemsleder Anne Dorthe, red.) vafler til en fair pris. Det synes jeg var meget godt og lækkert, og det var virkelig sødt af hende”. Det er ligesom om,  de to piger får varmet hinanden op. ”Så er hun (Anne Dorthe, red.) også bare megagod at snakke med, hvis man har haft en dårlig dag”, lyder det fra Meldgaard, der for nylig havde en meget dårlig dag. Senere fortæller Anne Dorthe, at hun også kan huske samtalen med Meldgaard efter hendes dårlige dag.  

Drengene forholder sig mere tavse, indtil Søren erklærer, at han skam er enig i pigernes indtryk. Peter uddyber om soldaterhjemslederens egenskaber: ”Hun skal virkelig være opsøgende uden at være anmassende eller pågående”.  

 

Atmosfæren

De fire civile soldater taler sig til enighed om at betegne atmosfæren på KFUMs Soldaterhjem som afslappet, når de sammenligner med cafeteriet på kasernen. ”Det her er meget socialt”, mener Meldgaard. ”Ja, her er der mere hjemmehygge. Man kan tage skoene af og sidde i en sofa”, får Nynne klemt ind. ”Eller tage en lille lur”, griner Meldgaard.  Det kan tydeligvis slet ikke lade sig gøre i fællesområderne på kasernen. ”Det er et godt mødested, når værelserne er for små”, forklarer Nynne. ”Som Anne Dorthe siger, så er det et ekstra hjem”, gengiver Søren, der har taget soldaterhjemslederens udtryk til sig. 

KFUMs Soldaterhjem i Haderslev har ingen volontører, men i stedet for er der adskillige unge medarbejdere, der har volontørarbejde som et studiejob efter skoletid. Soldaterhjemmet ligget tæt på Haderslev Katedralskole, og efter skoletid er typisk de timer, hvor der er størst aktivitet på soldaterhjemmet. Om de skiftende unge medarbejdere forklarer Nynne: ”De er virkelig gode til at lære navne. Det fungerer fint, selvom de ikke er her på fuld tid”. 

 

Egenskaber

Det er ikke soldaterne, der ansætter medarbejdere på KFUMs Soldaterhjem, men soldatervennens udsendte spørger alligevel, hvilke egenskaber de godt kunne ønske, at medarbejderne var i besiddelse af. ”Det kunne være godt med nogen, der kunne spille på guitar”, påpeger Meldgaard. ”Eller kunne spille klaver, for aftensangen kan godt blive lidt tør, hvis der bare er nogen, der står og synger falsk.” Meldgaards udsagn giver anledning til en snak i den lille gruppe om hvem, der synger falsk. Aftensangen kan åbenbart opleves lidt pinligt, hvis man ikke er så mange. Meldgaard forklarer: ”Det er meget hyggeligt, men man synger jo ikke igennem”. Søren bryder ind: ”Tal for dig selv”, siger han rettet mod Meldgaard. 

Samtalen afbrydes af en flue, og i gruppen drøftes det, hvordan man bedst kommer af med den irriterende flue. ”Prøv at klappe lige over den”, foreslår Meldgaard, og Peter klapper, mens fluen flyver videre i bedste velgående. Her gik man og troede, at soldater lærte at slå ihjel i forsvaret, men i forhold til fluen, virker det ikke til at være en af spidskompetencerne. ”Giv mig en M95, så er den død”, erklærer en af drengene. 

Tilbage til egenskaberne. Konstabeleleverne kan selvfølgelig også mærke, at soldaterhjemmet er et kristent sted. Det mærkes ved aftensang, andagt og aftenbøn. ”Så er her også meget rummeligt”, lyder det fra Meldgaard, og hun sigter ikke til de fysiske forhold. KFUMs Soldaterhjem i Haderslev er ét af landets mindre soldaterhjem. Meldgaard fortsætter:” Jeg kan i hvert fald mærke på KUF-mor (Anne Dorthe, red.), at hun er meget rummelig. Jeg ved ikke, om hun er meget kristen, men for mig virker hun mere rummeligt end normalt. Hun virker tilgivende og forstående”. Nynne nikker tilsluttende. Søren har også en holdning til stedets kristne atmosfære: ”Jo, man kan sagtens mærke det. Men der er også plads til, at man ikke er kristen. Det er ikke sådan, at man skal være kristen for at komme her”. 

 

Udrustning

I Forsvaret henviser udrustning til det militære isenkram, som soldaterne bruger, når de skal i aktion. Denne forståelse ligger egentlig meget godt i forlængelse af Paulus’ beskrivelse i Efeserbrevets sjette kapitel, men udrustning kan også forstås som personlige egenskaber. Jeg spørger efter hvilke egenskaber soldaterne har fået med fra deres militære uddannelse indtil nu. ”Disciplin”, lyder det første svar fra Søren. ”Respekt” mener Nynne. ”Respekt for andre, fordi rang fylder meget herinde. Man spilder ikke hinandens tid ved at komme for sent”, uddyber Nynne.  

”Selvindsigt” svarer Peter. ”Det med at vide, hvor meget man selv er i stand til. Hverken at under- eller overvurdere sig selv”, uddyber Peter. Meldgaard peger på relationerne i hendes svar: ”Gode venner”. 

Efter værnepligten var Meldgaard halvandet år udenfor Forsvaret, og her oplevede hun, at kompetencerne fra den militære verden godt kunne bruges i det civile: ”Jeg oplevede, at jeg var meget mere styrende. Jeg har fået meget mere selvsikkerhed til at åbne min mund og sige til, hvis der er et eller andet. Så jeg fik en form for lederstilling. Her kunne jeg bruge det, at jeg altid mødte til tiden og kunne sige tingene på en ordentlig måde. Også det med at kunne holde hovedet koldt, når en situation blev presset”, slutter Meldgaard.  

Boks Citater fra gæstebogen

Kære Anne Dorthe og Co. 

Tusind tak for nogle rigtig dejlige måneder. Kuffen er et skønt sted med de sødeste medarbejdere! Jeg har altid følt mig meget velkommen, og det er rart med et sted, hvor man kan koble af efter tjeneste. Jeg kommer virkelig til at savne jer, men jeg håber, at vi ses igen en dag. 


Hej Kuffe

Tusind tak for alle de gode stunder. Her er en fantastisk atmosfære og altid en god stemning. Fortsæt det gode arbejde, for det er virkelig et godt sted at være. 

Jeg takker for den gode tid, vi har haft. Det engagement, I har lagt i jeres arbejde, har gjort hver en tid uforglemmelig. Fortsæt det gode arbejde så andre kan få den samme oplevelse. Glem aldrig, at I er med til at gøre hverdagen meget nemmere for en masse mennesker. 


Tak for denne gang! 

I har givet mig et bedre syn på kristendommen. 

Tak for fire hyggelige måneder.